coachingpraktijk Schagen

Stresscounseling en Coaching


coaching

Wat brengt jou in beweging?
Je voelt dat het niet lekker met jou gaat, maar stelt de vraag om hulp toch nog uit!
Het (h)erkennen dat op deze wijze (met elkaar) leven niet echt bevredigend en eigenlijk niet vol te houden is, maakt dat jij het graag anders wilt. Dus neem je verantwoording voor jouw gedrag door contact op te nemen voor een verhelderend* ontspannend gesprek (*de druk gaat eindelijk van de ketel). Deze verantwoording blijft ook nodig om je - letterlijk en figuurlijk - in beweging te houden.

Wat kunnen wij veranderen?
Bij stresscounseling en coaching werk ik vanuit het basisprincipe dat ieder mens in de kern (het hart) al vrij is. Samen met jou ga ik onderzoeken hoe het komt dat deze vrijheid nu nog niet geleefd wordt.

Jij krijgt daarbij inzicht waarom het nu niet lekker verloopt in relatie tot jezelf / je partner / je ouders / je familie / je werkgever / etc. In een persoonlijk gesprek, waarbij oprecht geluisterd wordt wat jou (en je partner) weerhoudt vrij te zijn van stress, gaan wij samen werken aan een oplossing voor jouw probleem.

Door dit gesprek wordt jij je bewust, waardoor er bij jou/jullie een stresssituatie is ontstaan en krijg jij inzicht deze situatie om te zetten naar een ”lekker in je lijf” gevoel. Terugkerende woordenwisselingen met je partner behoren eventueel tot één van de aandachtspunten.

Door deze methode van coaching wordt jij je bewust van de patronen waaruit jij en de ander nu leven, en waarbij de angst om de controle te verliezen omgezet wordt in een liefdevolle wijze van inleven en omgaan met de ander. Je reageert niet meer vanuit je hoofd maar gaat voelen vanuit je hart.

Daarnaast wordt jij uitgedaagd om te leven vanuit openheid. Dat vraagt verantwoording voor jouw gedrag als potentiële deelnemer in dit proces. Bij alles wat je onderneemt en waar jouw “omgeving” jou stimuleert ga jij datgene doen of laten wat nodig is om daadwerkelijk te leven vanuit deze openheid.

Stressklachten

Als ik mensen begeleid met stressklachten is het belangrijk dat ze zich gaan realiseren dat het niet de omstandigheden zijn, maar dat het hun persoonlijkheid is die de grootste spanning veroorzaakt. Ik geef je een aantal karakteristieke eigenschappen die passen bij mensen die gemakkelijk stress bij zichzelf opwekken. Je kunt zeggen dat het in hun karakter zit of dat het genetisch bepaald is. Maar in ieder geval kan ik iets doen om hun stressniveau naar beneden te brengen.

Welk van onderstaande kwaliteiten herken jij?

1. iedere dag overvol plannen
Heb jij de neiging om aan jouw strakke schema vast te houden? Leef je in angst om achter te raken op je schema omdat jij één van je taken over het hoofd gezien hebt?
2. Meerdere dingen tegelijkertijd doen
Je wilt teveel doen in te weinig tijd. Het is makkelijk om te denken dat alles efficiënt moet gebeuren. Maar efficiënt betekent dat je meerdere dingen tegelijkertijd kunt doen. Is dat ook effectief? Wie twee konijnen tegelijkertijd wil vangen, zal er niet één te pakken krijgen.
3. Extreme behoeft om te winnen
Heb je het gevoel dat je faalt als je niet aan de top belandt? Waarschijnlijk is de enige competitie die je aangaat die met je eigen verwachtingen.
4. Buitensporig verlangen naar bevestiging
Zeer gestreste mensen hebben vaak behoefte aan bevestiging door de buitenwereld. Ze snakken naar waardering en willen graag horen dat ze het goed doen en uitstekend werk verrichten.
5. Onvermogen om te ontspannen zonder zich schuldig te voelen
Gebruik je het weekend om te ontspannen of om achterstallige taken te verrichten waar je door de week niet aan toekomt?
6. Ongeduldig bij vertragingen
Als je onder druk staat, dan is alles in het leven dringend. Alle extra taken die er bijkomen moeten ook nog zo snel mogelijk worden uitgevoerd.
7. Super toegewijd
Je zult altijd je best doen om overal op tijd te komen. Je schema zit strak in elkaar en geeft al snel problemen in je privéleven en bij zakelijke relaties.
8. Sterk competitief ingesteld
Ben je vergeten hoe het is om lol te hebben- alleen maar voor de lol? Ben je zo volwassen geworden dat je speelsheid plaats gemaakt heeft voor angst?
9. Behoefte aan overwerk
Zijn zakelijk kantoren je beter bekend dan je achtertuin? Heb je het gevoel dat je onmisbaar bent?

Met deze karaktereigenschappen werk je stressklachten in de hand.